07 February, 2011

masa kecik kecik dulu


assalamualaikum semua . okay terus terang title zya tiru nuryasmin fitri alias . sebab dia cerita pasal ibu and papa . wahh rasa best pulak . so zya nak cerita laa dekat you all . yasmin maaf k i tiru you . 

okay masa kecik kecik dulu ibu and papa laa jaga kita dari kecil sampai laa besar . ibu laa yang mandi kan kita masa kecik kecik dulu basuh benda tuu semua . apa yang kita nak semua dapat . bila kita mintak tolong dekat ibu and papa , mesti tolong . tak ada nak bantah . tak ada nak mengeluh . tapi kita ?

if kita ? ibu and papa mintak tolong sikit je mesti kita mengeluh la tak nak tolong laa . padahal kita susah kita cari ibu and papa juga . tolong laa . ibu papa kita susah cari duit sana sini . ibu papa sibuk dengan kerja . kita tak pernah fikir semua tuuu .

masa kita sekolah dulu , papa laa yang hantar kita pergi sekolah . papa laa yang bagi duit belanja . if nak keluar papa bagi duit . kita tak pernah fikir ibu papa kita ada duit ke atau tak ada ? yang penting kita enjoy dengan kawan kawan kita . YA ALLAH .

bila ibu suruh solat kita tengking tengking ibu kita . sedangkan ibu kita suruh buat kebaikan . patut ke kita tengking tengking ibu ? ibu laa yang lahirkan kita . jaga kita . masa kita demam ibu jaga kita sampaikan ibu tak tidur malam . sian dekat ibu kita . ibu suruh picit kepala sikit mula laa kita nak mengelakkan diri . kita tak pernah fikir . kadang kadang ibu nangis dengan sikap kita . kita tak pernah buat ibu gembira .

bila kita ada masalah ibu laa tempat kita mengadu , kita nangis nangis dekat ibu kita . pernah tak kita peluk cium ibu kita ? sedangkan kita bercium berpeluk dengan lelaki or perempuan lain . apatah lagi ibu kita ? tergamak kita buat ibu kita macam tuu . tak sanggup .

bila ibu kita suruh basuh pinggan , masak , basuh kain , kemas rumah , kita cakap ibu kuat meleter . Kadang kadang kita terfikir jugak , sampai bila kita nak susah kan ibu kita . dari kita kecik sampai besar , ibu tak pernah kenal erti penat besarkkan kita. kita tak pernah ambik tahu ibu kita penat ke ? sakit ke ? yang kita tahu IBU DA MASAK KE BELUM ? kita buat ibu kita macam bibik kita . YA ALLAH . banyak sungguh dosa kita .

kalau 1 hari nanti Ibu , ayah atau adik beradik kita sakit teruk macam mana lah perasaan kita masa tu . mesti menyesal gila kan . kalau 1 hari nanti ibu papa atau adik beradik kita tak ada ? macam mana laa perasaan kita kan ? tak sanggup nak bayangkan ? nanti siapa nak masak kan ? siapa nak dengar masalah kita ? siapa nak bising suruh solat ? siapa nak bagi duit tiap tiap hari ? 

sanggup ke kita membuat demikian ? sungguh , sungguh kita tak sanggup kan . so mulai harini jangan sia sia kan ibu dan papa kita k . hanya dia je yang boleh tolong . hanya dia laa yang ajar kita hormat orang . hanya dia laa yang hantar kita ke sekolah . hanya dia laa yang memberi kita duit . hanya dia laa yang memberi makan . hanya dia laa yang suruh kita solat . hanya dia laa suruh membuat kebaikan . banyak lagi laa . cuma dia . dia yang satuu . bukan BF or GF .
 
harini kita dah nekad , kita tak nak macam tu lagi , kita nak berbaik dengan family kita . Kita tak nak dikatakan anak durhaka , anak yang tak mengenang jasa . maafkan kita ibu , maafkan kita papa . Kita akan berubah , kita memang bukan anak yang baik tapi kita akan cuba jadi anak yang baik . Maafkan kita ibu and papa .

ingat : ALLAH : ibu : papa : keluarga : kawan : bf or gf . for yasmin terima kasih sebab i ada laa banyak owt copy you punya . maaf sekali lagi . sebab tadi i baca macam best je . nangis i tadi . you sweet . okay bye :)

di jari oleh zya