11 January, 2011

memaafkan dan melupakan kecurangan

assalamualaikum semua :) selamat pagi semua :) belajar elok-elok ya . jangan banyak main ya . okay title zya kan *memaafkan dan melupakan kecurangan* you all pernah cinta tak ? pernah curang tak ? perit tak rasa ? pehhh mesti laa kan . Tuhan saja yang tahu perasaan kita . kankankan

okay jum mula berbicara . kasi gambar dulu . baru semangat nak copy . apa yang zya tulis-tulis zya copy jee pon . jujur ni . tak tipu . copy di mana ? ada laa . zya copy sebab ayat dia pehhh best . if nak baca .
gambar tuhh tidak ada kena mengena okay .

Perit sekali apabila diri dicurangi. Perasaan itu bagaikan menusuk seluruh jiwa dan raga. Hati pula, tertanya-tanya mengapakah harus ianya terjadi. Hanya insan yang pernah dicurangi bisa merasakan perasaan itu, bisa memahami segalanya. Sehinggakan ada yang nekad untuk membalas dendam, dan membunuh diri serta melakukan pekara yang dilarang agama.
 
Mengapakah insan, sanggup melakukan kecurangan? Sedangkan insan mempunyai akal dan fikiran untuk membezakan apa yang baik dan tidak. Tidakkah mereka takut akan pembalasan? Sungguh meyedihkan kerana wujudnya insan sebegini.

Insan, megertilah bahawa setiap yang terjadi mempunyai hikmah tersendiri. Hikmah yang cukup indah yang bisa menyembuhkan luka di hati. Sinar cahaya akan tiba tanpa kita sedari. Yakinlah bahawa, Allah tidak akan memberi dugaan dan ujian pada hambanya di luar kemampuan hambanya itu sendiri.
 
Setelah dilukai, pasti susah untuk kita memaafkan dan menerima kembali pasangan kita itu, apatah lagi untuk melupakan kecurangan tersebut. Namun, kita haruslah beringat bahawa memaafkan seseorang adalah perkara yang mulia. Dan kita sebagai manusia biasa tidak layak untuk menghukum apatah lagi tidak memberi kemaafan. Sedangkan Allah Maha Pengampun, inikan kita hambanya. Untuk memberi hukuman, jauh sekali. Kita serahkan pada Allah yang Maha Adil.
Kita mungkin dapat memberi kemaafan pada setiap kecurangan, namun untuk melupakannya mungkin mustahil. Apa yang patut kita lakukan adalah memberi peluang, menjadikan perkara tersebut sebagai ikhtibar serta berdoa. Ingatlah, kita ada Allah. Allah adalah sebaik-baik tempat untuk kita mengadu dan berharap. Allah tidak akan mengecewakan kita.
 
sudah baca kan ? siapa yang kena curang siapa yang pernah cinta biasa laa cinta monyet . perit bila kita rasa tahu . tak mahu tanggung lagi . cukup laa . zya tak mahu lagi .
okay laa semua . kakak sudah bangun . dia nak buat kerja pulak . sibuk je . haha . apa perlu zya buat ? tidur laa . haha . okay . yang tuhh saja zya copy . amacam ? best tak ayat tuhh ? harap best laa . okay laa . bye semua . jaga diri . peace :)

di jari oleh zya